سفارش تبلیغ
صبا ویژن

آیا سرمایه گذاری روی زمین کشاورزی سودآور است؟

نظر

آیا سرمایه گذاری روی زمین کشاورزی در ایران سود دارد؟

آیا ارزش دارد پول و سرمایه‌مان را وارد کشاورزی کنیم؟

چرا کشاورزی از آن دسته فعالیت‌هایی است که کمتر در مورد سودآوری آن صحبت می‌شود؟

 چرا بیل گیتس، کشاورزی می‌کند؟

پرسش روز:

بیل گیتس را با مایکروسافت، فن‌آوری و ثروت عظیم می‌شناسیم. اما او و همسرش در سال‌های اخیر، صدها هزار هکتار اراضی کشاورزی در بیست ایالت امریکا خریده‌اند. علاقه بیل گیتس به مزرعه‌داری ناشی از چیست؟

پاسخ کارشناس:

بیل گیتس را با مایکروسافت، فن‌آوری و ثروت عظیم می‌شناسیم. اما او و همسرش در سال‌های اخیر، صدها هزار هکتار اراضی کشاورزی در 20 ایالت امریکا خریده‌اند.علاقه بیل گیتس به مزرعه‌داری ناشی از چیست؟

ادامه مطلب را بخوانید تا در مورد سرمایه گذاری روی زمین کشاورزی و سودآور بودن آن بیشتر بدانید.



گیتس سرمایه‌گذار حرفه ای و آشنا با بازارهای مالی است. او چرا به سرمایه‌گذاری در بخش محافظه‌کار کشاورزی روی آورده است؟ چرا گیتس می‌خواهد در سبد دارایی‌های خود، سرمایه‌گذاری در زمین‌های کشاورزی را که به اندازه‌ی سرمایه‌گذاری در سهام سنتی بی‌ثبات نیست، اضافه کند؟
دلایل افزایش قیمت‌ محصولات در بخش کشاورزی

بیل گیتس باید معتقد باشد که تکنولوژی جدید (agri_tec) در زمینه استفاده  گسترده از علم بذر (بذرهای اصلاح شده ژنتیکی)، سوخت‌های زیستی، صرفه‌جویی در مصرف آب و سایر نهاده‌ها، اتوماسیون، مقاومت در برابر بیماری‌های گیاهی و دامی، بیوگاز، نقشه‌برداری از زمین‌های کشاورزی، واکسن‌های جدید دامی، تغییر ذائقه‌ مصرف‌کنندگان و … به نرخ‌های بازده بالا منتهی می‌شود.

بیل گیتس جلوتر از زمانه خود، با سرمایه‌گذاری عمده در مزارع کشاورزی و استفاده از تکنولوژی روز می‌خواهد روش‌های سنتی مالکیت، بهره‌برداری و سود از زمین‌های کشاورزی را تغییر دهد.

سرمایه‌گذاری گیتس در زمین‌های کشاورزی امریکا بی‌شک دیگران را تشویق می‌کند تا زمین‌های کشاورزی را به عنوان فرصت‌های سرمایه‌گذاری هوشمند تلقی کنند. او می‌خواهد مفهوم فصل زراعی بد را در چارچوب مفاهیم بازار سرمایه تغییر دهد.

حتما گیتس آخرین کسی در امریکا نیست که این فرصت را شناسایی کرده، و حضور او باعث خواهد شد که افراد بیشتری به زمین‌های کشاورزی به مثابه ابزار سرمایه‌گذاری و «طبقه‌ی دارایی» جدید نگاه کنند.

آثاری از توجه سرمایه‌گذاران ایرانی به اراضی کشاورزی مشاهده شده است. این بدان معناست که غیر از زمین و ساختمان، اهالی بازار سرمایه ایران هم به طبقه دارایی جدیدی در بازار، یعنی اراضی کشاورزی، توجه کرده‌اند.

آینده نشان خواهد داد که آیا این تحول به نفع کارایی بیشتر بخش کشاورزی و ارتقای رفاه کشاورزان است یا باعث سفته‌بازی و افزایش قیمت محصولات کشاورزی خواهد شد.

نحوه سرمایه گذاری در زمین کشاورزی

زمین کشاورزی به عنوان یک سرمایه گذاری جایگزین یک راه بالقوه سودآور برای تنوع بخشیدن به سبد سهام و به حداقل رساندن ریسک است. بازده مالکیت زمین کشاورزی، یا سرمایه گذاری در یکی از چندین بخش کشاورزی مجاور، لزوماً با بازار سنتی حرکت نمی کند.

در عوض، خود زمین می‌تواند ارزشش را افزایش دهد، می‌توانید اجاره یا اجاره دریافت کنید، مالک یک مزرعه REIT باشید یا روی یک پلتفرم سرمایه‌گذاری جمعی سرمایه‌گذاری کنید.

بنابراین شما واقعاً مجبور نیستید یک مزرعه داشته باشید، اما هنوز هم می‌توانید درآمد بادآورده‌ای خوبی از یک برداشت پربار به دست آورید. یک مشاور مالی می تواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید که آیا سرمایه گذاری در کشاورزی مناسب است یا خیر.

چرا در زمین های کشاورزی سرمایه گذاری کنید

مهم نیست بازار گسترده چه می کند، ما هنوز باید غذا بخوریم. زمین کشاورزی مقاوم در برابر رکود نیست، اما زمانی که سایر دارایی های مالی آنطور که شما می خواهید کار نمی کنند، ممکن است خسارات را جبران کند. جمعیت جهان در حال افزایش است و افراد بیشتری برای تغذیه وجود خواهند داشت.

حتی اگر کشاورزی ممکن است چالش های خود را داشته باشد، تا زمانی که مردم وجود داشته باشند، کشاورزی همیشه وجود خواهد داشت. کشاورزان و صنایع پشتیبان آنها باید با رویدادهایی که خارج از کنترل آنها هستند مانند مسائل آب و هوا و تغییرات آب و هوا همراه با چالش های ژئوپلیتیکی مانند جنگ تجاری با چین مبارزه کنند.

مشکلاتی که کشاورزان با آن مواجه هستند به این معنا نیست که این صنعت سودآور نیست. اگرچه بازدهی در این بخش گاهی با تاخیر مواجه می‌شود، ارزش زمین‌های کشاورزی در بلندمدت افزایش می‌یابد و با تورم همگام می‌شود. این یک دارایی فیزیکی واقعی را به پرتفوی شما اضافه می کند، که ممکن است پر از دارایی های مالی باشد و تنوع ایجاد کند.

 اگرچه بازده درآمد فعلی حاصل از کشاورزی می تواند کم باشد، سود سرمایه می تواند زیاد باشد. با این حال، بازده درآمد، در دراز مدت، نسبتاً پایدار است. از طرف دیگر، درآمد حاصل از سرمایه ممکن است نوسان بیشتری داشته باشد و سرمایه گذاری کشاورزی را به یک سرمایه گذاری بلندمدت تبدیل کند.

راه های مختلفی برای سرمایه گذاری در زمین های کشاورزی وجود دارد، از جمله گزینه های زیر.

خرید سهام شرکت‌های فعال در زمینه کشاورزی


شما می توانید در سهام هر یک از چندین شرکت سهامی عام سرمایه گذاری کنید. شرکت هایی وجود دارند که مستقیماً در تولید محصولات کشاورزی نقش دارند و سایرین سهام شرکت های صنایع حمایت از کشاورزی هستند.

در بورس تهران چندین شرکت که فعالیت اصلی آنها کشاورزی است وجود دارد.

این شرکت‌ها در دسته بندی "زراعت و خدمات وابسته" قرار گرفته‌اند.

نام برخی از این شرکتها:

  • کشت و دام قیام اصفهان
  • سپید ماکیان
  • کشاورزی و دامپروری ملارد شیر
  • دامداری تلیسه نمونه
  • سیمرغ
  • کشاورزی مکانیزه اصفهان کشت
  • سرمایه گذاری کشاورزی کوثر
  • کشت و دامداری فکا
  • کشت و صنعت دشت خرم دره
  • کشت و صنعت شریف آباد
  • کشاورزی و دامپروری بینالود
  • کشاورزی و دامپروری مگسال
  • ملی کشت و صنعت و دامپروری

برای خرید سهام این شرکت‌ها که با اینکار به نوعی مالکیت بخشی از این شرکت‌ها را بدست می‌آورید، قدم‌های زیر را انجام دهید:

1. اگر قبلا کدبورسی دریافت نکرده‌اید، طبق این راهنما کد بورسی آنلاین را دریافت کنید.

2. سهام و شرکت مناسب را با تحلیل و تحقیق انتخاب کنید

3. سهام شرکت را بصورت آنلاین خریداری کنید >>> راهنمای خرید و فروش آنلاین سهام

راهنمای کاملتر برای شروع خرید سهام در بورس را اینجا بخوانید.

نکات مهم در خرید زمین کشاورزی چیست؟


خرید زمین کشاورزی در مازندران برای ورود به کسب و کار در این حوزه مزایاهای زیادی را برای صاحب زمین یا سرمایه‌گذار فراهم می‌کند. اما تمام این عوامل به شرطی فراهم می‌شود که شما زمین مناسب را پیدا کنید. کشت و کار انواع محصولات زراعی در زمین کشاورزی نامناسب که شرایط خوبی ندارد، چیزی جز افزایش هزینه‌ها و ضرر و زیان برای شما نتیجه‌ای به دنبال نخواهد داشت.

شروع یک کسب و کار کشاورزی در خاک حاصلخیز، یک ایده پرسود و پرطرفدار است.

خرید زمین کشاورزی به خصوص در شهرهای خوش آب و هوا به علت داشتن شرایط مطلوب همیشه طرفداران خود را داشته است. اتفاقاً داشتن آب و هوای خوب در شمال کشور ممکن است اکثر افراد را گول بزند و هر زمین کشاورزی را که به آن‌ها پیشنهاد شد خریداری کنند؛ اما بهتر است یک سری نکات را در این زمینه بدانید تا بهترین بهره را از زمین ببرید.

شرایط آب و هوایی منطقه و خرید زمین کشاورزی


قبل از هر چیز باید شرایط آب و هوایی منطقه را بسنجید. باید دقت کنید که چه کاربری از زمین مورد نظرتان است. شاخص‌هایی مانند دمای هوا، بارش میانگین منطقه، ارتفاع از سطح دریا و ... را مورد توجه قرار دهید.

براساس این که چه نوع محصولاتی را در زمین کشاورزی می‌خواهید کشت دهید شرایط آب و هوایی خاصی را باید برگزینید. اگر در مناطق خوش آب و هوا اقدام به خرید زمین کشاورزی کنید بهتر است در این صورت دغدغه استفاده از آن و کمبود آب و ... را نخواهید داشت.

اگر در مناطق با آب ناکافی سرمایه‌گذاری کنید شاید بتوانید برخی محصولات که نیاز کمی به آب دارند را کشت دهید، ولی با این حال ممکن است نتوانید خیلی از آن استفاده کنید و قدرت انتخاب زیادی برای کشت محصول ندارید.

نزدیکی زمین به خدمات مورد نیاز


هر چند ممکن است خرید زمین کشاورزی در یک منطقه دور از شهر و امکانات رفاهی هزینه کمتری را برای شما به همراه داشته باشد؛ اما در عوض هزینه‌های جانبی زیادی را برای شما به همراه دارد.

سعی کنید هنگام انتخاب زمین کشاورزی دسترسی به امکاناتی مانند برق، مسیر عبور و مرور مناسب و غیره را داشته باشید. قطعاً شما به این امکانات نیاز دارید و بهتر است از همان ابتدا فکری برای این مسائل بکنید تا در آینده هزینه‌های زیادی برای به دست آوردن آن‌ها پرداخت نکنید.

جهت زمین کشاورزی را بررسی کنید


برخی از مسائل ممکن است اصلاً به چشمتان نیاید. به عنوان مثال همین جهت زمین که در رشد و پرورش محصولات تأثیر زیادی می‌گذارد. اگر جهت زمین به سمتی باشد که نور خورشید تابندگی مناسبی روی آن نداشته باشد.

هرچند مابقی شرایط مناسب باشد، اصلاً گزینه‌ای خوب برای کشاورزی محسوب نمی‌شود. هر گیاهی به نور کافی نیاز دارد. زمین‌هایی که برخلاف جهت طلوع خورشید شیب دارند نمی‌توانند نور کافی را برای محصولات تأمین کنند و محصولات بار کمی خواهند داشت.

این مسئله به خصوص در زمین‌های کشاورزی که در دامنه تپه‌ها قرار دارد و پشت به مشرق است بسیار اهمیت پیدا می‌کند. شاید در زمان بعد از ظهر تا غروب آفتاب این زمین‌ها نورگیر باشند ولی به علت کم بودن شدت نور در این مواقع نور کافی به زمین نخواهد رسید.

شیب زمین کشاورزی


در بحث کشاورزی ضخامت خاک بسیار مهم است. در زمین‌هایی که شیب بالایی دارند مشکلاتی مانند شستن خاک توسط رواناب بیشتر انجام می‌گیرد و به مرور شیب زمین کاهش می‌یابد.

فرسایش خاک به مرور بیشتر می‌شود. به خصوص زمانیکه در جهت شیب شخم زدن انجام گیرد سرعت فرسایش نیز بیشتر می‌شود. از این‌رو به مرور زمین کارایی خود را از دست می‌دهد و می‌تواند حتی به مرور به یک زمین بایر و غیر قابل کشت تبدیل شود.

از این‌رو بهتر است هنگام خرید زمین کشاورزی شیب آن را در اندازه کمتر از 8 درصد در نظر بگیرید. در این صورت با مشکلاتی مانند کمبود منابع خاک در آینده روبرو نمی‌شوید.

خرید زمین کشاورزی و بررسی منابع آبی


خرید زمین کشاورزی که منابع آبی کافی ندارد اصلاً توصیه نمی‌شود. این منابع شامل موارد مختلفی است که شامل رودخانه مخصوصاً در بالادست، جوی آب، چاه آب و غیره است.

علاوه بر این که باید بررسی کنید که منابع آبی کافی در این زمین‌ها وجود دارند، مقدار آب و فصلی یا دائمی بودن آن‌ها را نیز باید در زمان خرید زمین مورد بررسی قرار دهید.

ممکن است رودخانه‌ای فصلی بتواند تا زمانی خاص منابع آبی مورد نیازتان را فراهم کند ولی نمی‌تواند به طور دائم آب داشته باشد و در فصل‌های گرم به مشکل بر می‌خورید. همچنین در صورتیکه از چاه آب استفاده می‌کنید، باید میزان آبدهی و مواردی از این قبیل را مورد بررسی قرار دهید.

عمق خاک را هنگام خرید زمین کشاورزی بررسی کنید

اگر از قبل برای خرید زمین برنامه‌ریزی کرده‌اید و می‌دانید آن را برای چه منظور و کشت چه محصولاتی نیاز دارید به یک سری مسائل باید دقت کنید. عمق خاک در این مواقع بسیار مهم است. به عنوان مثال اگر قصد درختکاری دارید، عمق خاک بالایی نیاز دارید و در صورتیکه عمق خاک کم باشد فقط می‌توانید محصولات بوته‌ای بکارید.

در عمق‌های بسیار کم خاک گیاهان یک ساله و با ریشه کوتاه مانند گیاهان دارویی کشت می‌شود. از این‌رو بهتر است ابتدا راهنمای خرید زمین کشاورزی را بدانید سپس اقدام به خرید زمین کنید.

عمق خاک را هنگام خرید زمین کشاورزی بررسی کنید



از دیگر مواردی که باید به آن دقت کنید، جنس خاک است. خاک‌ها به سه نوع اسیدی، قلیایی و خنثی تقسیم‌بندی می‌شوند. بهترین نوع زمین دارای PH خنثی است، زیرا می‌توان به راحتی بر روی آن کشت محصولات مختلفی را انجام داد.

اگر زمین دارای PH مناسبی نباشد، احتمالاً هزینه‌های زیادی باید برای تغییر شرایط خاک آن پرداخت کنید و به مرور ممکن است این هزینه‌ها بسیار به پای شما گِران بیفتد. علاوه بر این زمان زیادی برای بهره‌وری از خاک این زمین مورد نیاز است زیرا باید به شرایط مطلوب برسد.


سایر نکاتی که در خرید زمین کشاورزی به شما کمک می‌کنند


علاوه بر مواردی که عنوان شد، هنگام خرید زمین کشاورزی باید مواردی دیگر را هم مورد بررسی قرار دهید که به اختصار آن‌ها را عنوان می‌کنیم.

 بررسی آلودگی‌های احتمالی در اطراف زمین کشاورزی بسیار مهم است. به خصوص زمانیکه آلودگی‌ها به منابع آبی وارد شوند می‌توانند به محصولات نفوذ کرده و کیفیت و کمیت آن‌ها را دستخوش تغییرات زیادی کنند.

- مرزهای زمین کشاورزی را به صورت دقیق تعیین کنید. پس از خرید زمین بهترین کار این است که حصار یا دیواری در اطراف زمین خود بکشید تا امکان تعدی همسایگان یا مشکلاتی از این قبیل به وجود نیاید.

- سوابق زمین کشاورزی را پیدا کنید. معمولاً اگر یک زمین دارای مشکل خاصی باشد، همسایگان می‌توانند در این زمینه به شما کمک کنند. همچنین سوابقی مانند آزمون خاک، سیستم‌های زهکشی، افت کشی، نتایج کیفیت آبیاری و را از صاحب ملک بخواهید تا بتوانید تصمیم‌گیری بهتری در این زمینه داشته باشید.

- در برخی از زمین‌ها علف‌های هرز خاصی وجود دارند که ممکن است به صورت تهاجمی محصولات را مورد حمله قرار دهند. در این مورد نیز با همسایگان زمین، صاحب ملک و حتی یک کارشناس علوم کشاورزی صحبت کنید تا بتوانید راحت‌تر روی زمین کار کنید و مشکلات احتمالی آن را در آینده رفع کنید.

 - بررسی جهت و شدت باد نیز می‌تواند یک مسئله مهم برای کسانی باشد که قصد سرمایه‌گذاری در زمینه کشاورزی را دارند.

به عنوان مثال اگر زمین به گونه‌ای قرار گرفته که در معرض وزش بادی قوی است بهتر است در این مورد چاره‌ای بیندیشید. بادهای قوی می‌تواند به خصوص برای کشت‌های ردیفی مشکل ایجاد کند و محصولات را دچار خسارت کند.

از این‌رو هنگام خرید زمین کشاورزی این مورد را هم در نظر داشته باشید و جهت و شدت بادهای منطقه را مورد بررسی قرار دهید.

- بررسی زمین‌های همسایه و میزان آب ورودی آن‌ها می‌تواند بر روی محصولات اثر بگذارد. بهتر است کانتکت زمین کشاورزی را با زمین‌های مجاور مورد بررسی قرار دهید.